Jos ei olisi työkavereita ja heidän toiveita, niin ei tätäkään kakkua olisi syntynyt... Toiveissa oli siis syntymäpäiväksi lakritsitäytekakku. Juustokakkuja kyllä löytyy, mutta että "perinteinen" täytekakku... Hieman piti makustella asiaa ja tehdä yksi koekakku ennen kuin päästiin tähän. Toivottavasti maistuu!
Tein ensin 5:n munan sokerikakkupohjan 0,7 ohjeella (muninen painosta laitetaan 70% sokeria ja jauhoja +1tl leivinjauhetta. Munasokerivaahtoa vatkataan 10min jonka jälkeen jauhot käännellään sekaan. Paistetaan 175 asteessa n.35-40min) 20cm PME vuokaan josta tuli niin korkea, että se oli helppo leikata neljään osaan.
Leikkaa jäähtynyt pohja neljään osaan, varaa kostutukseen Spriteä.
Lakritsimousse (kahteen väliin)
1½ dl kuohukermaa
200g lakritsifudgeja (irtareita, Alkuja, Kick-patukkaa)
3 dl kuohukermaa
250g mascarponea
2 tl lakritsijauhetta
3 liivatelehteä
+ (Kouvolan) lakritsia pieninä paloina
1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Sulata kattilassa fudget kerman joukkoon ja lisää valutetut liivatteet kuumaan seokseen, jäähdytä.
3. Vaahdota kuohukerma, mascarpone ja lakritsijauhe.
4. Lisää vaahdon joukkoon jäähtynyt lakritsikerma koko ajan sekoittaen.
Vadelmamousse (yhteen väliin)
125g pakastevadelmia
1,25 dl tomusokeria
sitruuna-aromia
1,75 dl vispikermaa
50g tuorejuustoa
1,5 liivatetta
1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Kuumenna kattilassa vadelmat, sitruuna ja tomusokeri. Keitä ulkolaisia marjoja muutama minuutti ja lisää kuumaan seokseen valutetut liivatteet, jäähdytä.
3. Vaahdota kerma ja tuorejuusto ja lisää siihen jäähtynyt vadelmaseos kokoajan sekoittaen.
Aloita kakun kasaaminen väärinpäin. Laita PME vuokaan elmukelmua ja pudota kansiosa pohjalle. Kostuta pohjaa Spritellä ja ripottele päälle pieniä lakritsikuutioita ja levitä päälle puolet lakumoussesta.
Laita päälle toinen pohja, kostuta ja levitä sen päälle vadelmamousse. Lisää taas pohja, kostuta, lakukuutiot ja loput lakumoussesta sekä viimeinen pohja. Kostuta myös viimeinen pohja ja käännä elmukelmun reunat tiiviisti päälle, voit hieman painella kakkua tasaiseksi. Nosta kakku tekeytymään jääkaappiin yöksi.
Seuraavana päivänä avaa kelmun reunat ja kumoa kakku tarjoiluvadille/kakkupahvin päälle. Keitä lakukinuski.
Lakukinuski
150g lakritsifudgeja (irtareita, Alkuja, Kick-patukkaa)
1½ dl kuohukermaa
Sulata lakritsit kermaan ja keittele seosta noin 5min. miedolla lämmöllä niin, että seos hieman sakenee. Jäähdytä hyvin.
Vispaa 3 dl vispikermaa ja ½ purkkia mascarponea (vähän sokeria) hyväksi vaahdoksi ja levitä sitä ohuelti mutta peittävästi kakun pintaa. Valuta päälle jäähtynyt lakukinuski ja koristele kakkuhaluamillasi lakritsimakeisilla.
Kommentit
Lähetä kommentti