Mielettömät munkit!
Vaniljatäytteiset munkit

Joskus kaiken kiireen keskellä on otettava aika, kokeiltava jotain uutta ja lepuuttaa hermoja. Minulle paras rentoutusmuoto arjessa on leipominen ja tämä kahden päivän munkkiohje oli juuri siihen sopiva lääke.
Jotain uutta, tavallaan helppoa mutta kuitenkin haastavaa...myöskin opettavaista! Kärsimätön luonteeni ei malttaisi kaikkia työvaiheita...
Mutta ah, miten palkitsevaa!! Kaikki se kärsivällisyys ja tehdyt työvaiheet palkitsivat emännän täydellisillä munkeilla!
Näitä teen vielä uudelleen...kun taas menee liian kovaa ja tarvitsen oman hengähdyshetken keittiössä. 😊
Ainekset:
50 g sokeria
190 ml kädenlämpöistä vettä
8 g kuivahiivaa
3 munaa
500 g vehnäjauhoja
1 rkl rommia
1 tl sitruunankuorta
8 g suolaa
100 g voita
2 l öljyä paistamiseen
Vaniljatäyte:
1 vaniljatanko
5 dl täysmaitoa
4 munankeltuaista
100 g sokeria
40 g vehnäjauhoja
- Sekoita sokeri lämpimään veteen. Sekoita hiiva osaan jauhoista ja lisää veteen. Anna hiivan tekeytyä hetki, sekoita sillä välin munat kevyesti toisessa kulhossa.
- Lisää loput jauhot, munat, rommi ja sitruunankuori vesi-hiivaseokseen. Vaivaa hyvin ja lisää suola. Lisää lopuksi taikinaan huoneenlämpöinen voi hyvin vaivaten. Taikinan tulisi olla pehmeää ja kiiltävää.
- Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä n. 2 tuntia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikina takaisin kulhon pohjalle, laita kelmu päälle ja anna taikinan levätä 12-16 tuntia jääkaapissa (yön yli).
- Seuraavana päivänä jaa taikina 10:en osaan ja muotoile paloista tiukkoja sileitä palloja ja asettele ne leivinpaperin päälle nousemaan, jätä reilusti tilaa pullien päälle ja peitä ne kelmulla. Anna pullien kohota huoneenlämmössä n. 2 tuntia.
- Kaada öljy paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä öljy 165-170 asteiseksi. Nosta kohonnut pulla varovasti öljyyn paistumaan (2kpl mahtuu kerrallaan) ja pistä kansi kattilan päälle. Paista 3 min kummaltakin puolelta kunnes donitsi on kauniinruskea. Älä laita kantta kattilan päälle enää kun olet kääntänyt pullan. Mikäli pullaan meinaa jäädä liian leveä valkoinen raita, voit varovasti painaa pullaa kääntämisen jälkeen hieman syvemmälle öljyyn.
- Nosta paistunut munkki reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Pyörittele hieman jäähtynyt munkki sokerissa ja lado ne vuokaan pystyyn odottamaan täyttämistä.
- Halkaise vaniljatanko ja keittele sitä maidossa hetki ja anna jäähtyä noin 20min. jonka jälkeen voit poistaa tangon. TAI kuten minä, käytä valmista vaniljajauhetta jolloin pääsee ilman maustumisaikaa seuraavaan vaiheeseen. Sekoita munankeltuaiset, sokeri ja jauhot kulhossa. Kaada 1/3 osa kuumasta vaniljamaidosta munaseoksen joukkoon, sekoita hyvin koko ajan ja kaada seos takasin kattilaan maidon sekaan. Keittele seostan n. 5min kunnes seos on sopivan paksua täytteeksi. Jäähdytä.
- Täytä pursotuspussi vaniljatäytteellä ja pursota täyte munkkien sisään. Munkit on valmiita nautittaviksi!
Kommentit
Lähetä kommentti